Warsztaty kulinarne - Zakończenie tegorocznej edycji Programu POPŻ 2014 – 2020 – Podprogram 2021 Plus.

30 czerwca 2023 roku Gmina Rzgów przy współpracy z Bankiem Żywności w Koninie zakończyła realizację tegorocznej edycji Programu Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 Plus.

Program współfinansowany był z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. W ramach programu 310 osób z terenu naszej Gminy skorzystało z 310-ciu paczek żywnościowych. Wydano 2.852 kg żywności, o wartości 18,506,81 zł.

Paczki żywnościowe zawierały produkty polskiego pochodzenia, wysokiej jakości o długim terminie przydatności do spożycia. Osoby otrzymujące paczki żywnościowe nie ponosiły żadnych kosztów z tym związanych. 

Działaniem towarzyszącym realizacji Programu były warsztaty kulinarne, które odbyły się w dniu 20 lipca br. w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym w Sławsku. Wzięło w nich udział 21 osób. 
Tegoroczne warsztaty obejmowały dwa tematy:

1) Smaczne łatwe i tanie gotowanie- Potrawy z warzyw.

2) Gotuję ze smakiem i nie marnuję żywności- Sałatki.

Akcję wsparła Iwona Maciejewska Prezes Spółdzielni Socjalnej „Komunalka Rzgów”, która zaoferowała nieodpłatny transport produktów z Banku Żywności w Koninie do Gminy Rzgów.

Wyświetlono: 109

Facebook.com X.com