Warsztaty kulinarne w Gminie Rzgów

5 lipca 2022 r. w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym w Sławsku odbyły się warsztaty kulinarne dla beneficjentów pomocy żywnościowej z terenu  Gminy Rzgów.

Bank Żywności w Koninie w ramach działań towarzyszących realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa  - Podprogram 2021 prowadzi szereg działań edukacyjnych w zakresie walki z marnowaniem żywności. Warsztaty te mają  na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Przekazują niezbędną wiedzę i umiejętności
z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem i zapobiegania marnowaniu żywności.

Warsztaty kulinarne w  Gminie  Rzgów prowadził pracownik Banku Żywności w Koninie. Wspólnie z uczestnikami prowadząca przygotowała posiłki, które były przede wszystkim proste, pożywne i zdrowe.

Tegoroczne warsztaty obejmowały dwa tematy:
1) Kulinarnie Mocni - zastosowanie ziół i przypraw oraz owoców i warzyw w codziennej kuchni – „Gotuję ze smakiem i nie marnuję żywności - Ciasta i ciasteczka drożdżowe”
2) Kulinarnie Mocni - zastosowanie ziół i przypraw oraz owoców i warzyw w codziennej kuchni – „Gotuję ze smakiem i nie marnuję żywności - Zupy, naleśniki i sałatki”.

Każdy warsztat wzbogaca o nowe umiejętności i wrażenia smakowe, ponadto pozwala
na wymianę doświadczeń i wspólne spędzenie czasu. Po zakończeniu uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe w formie przepisów.   

Wyświetlono: 135

Facebook.com X.com